jeudi 24 décembre 2015

عصيدة الزقوقو على الطريقة التونسية Assidat zgougou on the Tunisian way




(عصيدة الزقوقو  (الطريقة التونسية 

Assidat zgougou (Tunisian way)


المكونات (ingredients)

- 1 liter and a half water                   ( لتر و نصف ماء)

- 300 g flour                                       (300 غرام دقيق)

-  50 g Maize starch                            (50 غرام نشاء )




-   200 g sugar                                      (200 غرام سكر)





-  A cup of coffee blossom water      (فنجان قهوة ماء زهر)




-   1 vanilla sugar                              (1 سكر فانيليا)  


   

-   Half a liter liquid milk                (نصف لتر حليب سائل)




- Condensed milk tray                    (علبة حليب مكثف محلى)



-    500 g of  zgougou                     (500 غرام من الزقوقو)   




الزينة (decoration)

-   2 pudding mix packets                     (كيسين كريمة)



- 1 liter of milk                                 (لتر من الحليب )

- 4 tablespoons of sugar                  (4 ملاعق كبيرة من السكر)

- Sweet colored little candies         (حلوى صغيرة ملونة)






- Silver candy                        (حلوى دنيا)




- Dragees                                       (حلوى ملبس)




-  Cashew                                            (الكاجو)




- Pistachio                                                 (
الفستق)





-Ground pistachio                                    (
الفستق المطحون)








- Almonds                                             (
اللوز)


-Blanched almonds                       (اللوز المقشر)







-Ground almonds                             (
اللوز المطحون)




- Walnut                                          (الجوز)



- Ground coconut                                         (جوز الهند المطحون)



إرشادات  (Directions)

1. نقوم بتنظيف الزقوقو من الأوساخ ثم نغسله بالماء و تركه يجف تحت أشعة الشمس

Clean zgougou of dirt and then rinse with water
 and left to dry in the sun

2. نقوم بطحن  الزقوقو بواسطة فرامة يدوية عديد المرات

Grind zgougou  by hand grinder several times



3. نخلط الزقوقو المطحون مع الماء و نتركه ليلة كاملة في إناء مغطى

Mix the ground  zgougou with water and leave the mixture a whole night in a covered pot


4. يصفى الخليط بواسطة منخل للتخلص من القشور

Strain the mixture through a sieve to get rid of the peels






5. نسكب نصف الخليط في إناء

Pour half the mixture into the pot


6. نضيف إلى الخليط الدقيق و النشاء

Add to mixture flour and Maize starch




7. نخلط كل المكونات

Mix all the ingredients









8.  نضيف النصف الآخر من خليط الزقوقو و الماء 

Add the other half of the zgougou and water mixture



9.  وضع الخليط على النار مع التحريك المتواصل

Put the mixture on fire with continuous stirring











10.عندما يتخثر الخليط نضيف الحليب السائل و  الحليب المكثف المحلى تدريجيا مع مواصلة التحريك 

When  mixture clotted,  add liquid milk and sweetened condensed milk gradually while 

continuing stirring






11. نضيف السكر 

Add sugar
  



12. نضيف ماء الزهر و السكر فانيليا

Add orange blossom water and vanilla sugar




13. نسكب العصيدة في صحون


Pour Assidat in bols







14. بعد أن تبرد العصيدة نحضر الكريمة. نخلط الحليب و الكريمة و السكر ثم نضع الخليط فوق النار و نحركه بشكل متواصل حتى يتخثر

After that the Assidat cools we prepare the pudding mix . We mix milk, sugar and  pudding mix then put the mixture over the fire and stirre continuously until it coagulates






15. ضع طبقة من الكريمة فوق العصيدة

Apply a layer of pudding mix on top of Assidat



16. قم بتزيين العصيدة بالمكسرات و الحلوى

Decorate Assidat with nuts and candy










Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

6 easy ways to remove nail polish stains from clothes طرق سهلة لإزالة بقع طلاء الأظافر من الملابس 6

Nail polish might give you the extra color you want, but if you've ever spilled or slipped while attempting an at-home manicure, you kno...